Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Jag vill ha nyhetsbrev om

Välja kattsand till kattlåda

Välja kattsand till kattlåda

Kattsand hälls i en kattlåda

Katten är en liten jägare, men kan själv bli byte för större rovdjur. Därför är ett av kattens naturliga behov att få gräva ner sin avföring för att dölja spåren efter sig. Katten gräver omsorgsfullt en grop som de kissar eller bajsar i för att sedan noga täcka över med mjuk sand så att lukten kapslas in och inte kan avslöja att det finns en liten jägare i området. Katter hatar när det luktar ”katt” och finns det en sådan doft i hemmet är det läge och se över toalett-situationen för katten eller katterna.

Vilken typ av sand ska jag välja?

Katter har väldigt känsliga tassar och trampdynor med många känselnerver så det är viktigt att kattsanden är rundkorning och mjuk att gå på och att gräva i. Mitt tips är att du väljer en så kallad mikro-sand av naturlig lera. Det är en sand som klumpar sig effektivt när den blöts ner och det är enkelt att plocka bort klumparna med en kattspade som släpper genom den rena sanden, men fångar upp klumparna. Det gör att sanden blir väldigt dryg samtidigt som den är behaglig för tassarna och mysigt att gräva i. Var generös när du fyller lådan med sand! Minst 8-10 cm sand ska det vara så att katten kan gräva ordentligt och så att urinen inte kommer i kontakt med själva lådans botten då det kommer att börja lukta illa.

Idag är det poppis att välja sand med doft i för att dölja dålig lukt, men tänk på att det inte är alla katter som uppskattar en konstig lukt i toaområdet. Välj en sand som inte luktar när den är torr och vill man ha lite doft så finns det sand som aktiveras när den blir fuktig.

En del sandsorter kan vara väldigt dammiga och det är inte så trevligt för katten att behöva dra in dammet i sina andningsvägar och ner i lungorna så välj en så dammfri sand som möjligt.

Renlighet är a och o

Katter är till naturen väldigt renliga av sig och att putsa sin päls är en naturlig och livsviktig handling. Renlighet är även a och o när det gäller att göra ifrån sig och ingen katt gillar en smutsig och illaluktande toalettmiljö. Det är vårt ansvar som kattägare att städa lådan ofta, helst så fort katten varit på besök och att avlägsna smutsig sand. Nu är vi många som jobbar om dagarna så det är inte alltid man kan stå till tjänst, men det löser du enkelt genom att välja en STOR låda så att katten har många grävställen. Är det fler katter i hushållet räcker det inte med en låda. Tumregeln är en låda per katt plus en extra.

Placera lådan på ett lugnt ställe så katten får en privat stund i lugn och ro. Eftersom katten är av naturen ett flyktdjur så gillar den inte om lådan står i ett trångt utrymme med bara en väg in och ut. Lådan ska absolut inte placeras i närheten av mat- och vattenskål. De flesta katter föredrar också en låda med höga kanter så att den känner sig lite ”gömd”. Om du har en långhårig katt med mycket päls mellan trampdynorna kan det följa med sand ur lådan, men det finns fiffiga sandmattor som placeras utanför lådan som fångar upp sandkornen så slipper du ha det i hela ditt hem.

Min katt kissar utanför lådan!

Om man har uppfyllt alla kriterierna i texten ovan och katten ändå kissar utanför lådan så kan det vara tecken på stress och oro. Självklart börjar du hos veterinären så att du kan utesluta kliniska symptom som till exempel urinvägsproblem, kristaller i blåsan eller liknande problem.

Då gäller det att göra ett detektivarbete i kattens miljö för att klura ut vad det är som stressar katten. Har du möblerat om, renoverat, bytt partner, fått en ny granne som har en utekatt som spionerar på din katt genom fönstret eller någon annan förändring som påverkar din katts trygghet på ett negativt sätt?

Prova med en feromonbehandling genom att koppla in Feliway i vägguttaget. Dessa feromoner hjälper din katt att känna sig trygg igen.

På de ställen där en olycka har skett är det viktigt att du får bort urinfläcken helt. Urine Off är ett rengöringsmedel med enzymer som effektivt tar bort alla komponenter i kisset så att katten inte kan känna någon doft av tidigare urinlämningar och vilja markera på samma ställe igen.

Kattiga hälsningar
Meri Hakkarainen, FourFriends

FourFriends kattsand

Klicka på bilderna nedan för att läsa mer om våra olika sorters kattsand.

Relaterade artiklar

Välja kattsand till kattlåda

Hund

Taggar

This message is only visible to admins:
Unable to display Facebook posts

Error: (#12) deprecate_post_aggregated_fields_for_attachement is deprecated for versions v3.3 and higher
Type: OAuthException
Code: 12
Click here to Troubleshoot.
2021-10-12T16:05:36+02:00