
Här kommer vi gå igenom några tips för att få och lyckas bibehålla en trevlig toalettmiljö i hemmet! För visst vill man väl ha det fräscht? Vi pratar om vilken typ av sand som är bäst, att renlighet är A och O och att katten gärna vill vara i fred när den utgör sina behov.
Kattens naturliga beteende är att gräva ner sin avföring efter uträttat behov för att dölja spåren efter sig. Katten gräver mycket omsorgsfullt en grop som den kissar eller bajsar i för att sedan noga täcka över gropen igen med sand eller jord så att lukten kapslas in. På så vis avslöjar den inte sig för att riskera bli ett byte för större rovdjur. Så, det där med katt-toa är verkligen ingen skit-sak.
Vilken typ av kattsand är bäst?
Katter har väldigt känsliga tassar och trampdynor med många känselnerver. Därför är det viktigt att kattsanden är mjuk för katten att gå på och att gräva i. Ett bra tips är att du väljer en så kallad mikro-sand av naturlig lera. Det är en sand som klumpar sig effektivt när den blöts ner och det är enkelt att plocka bort klumparna med en kattspade som släpper genom den rena sanden, men fångar upp klumparna.
Hur ofta ska jag byta kattsand?
När du gör rent lådan en gång i veckan, behöver du inte kasta bort den rena sanden utan häll tillbaka den i kattlådan och fyll på med nytt. Det gör att sanden blir väldigt dryg.
Hur mycket sand ska jag fylla kattlådan med?
Var inte snål när du fyller lådan med sand! Minst 8 – 10 cm sand ska det vara så att katten kan gräva ordentligt och så att urinen inte kommer i kontakt med själva lådans botten då det kommer att börja lukta illa. Katter hatar när det luktar ”katt” och finns det en sådan doft i hemmet är det dags och se över toalett-situationen.
Kattsand med doft
Idag är det populärt att välja sand med doft för att dölja dålig lukt, men tänk på att det inte är alla katter som uppskattar en konstig lukt i toautrymmet. Välj en sand som inte luktar när den är torr och vill man ha lite doft så finns det sand som aktiveras när den blir fuktig. En del sandsorter kan vara väldigt dammiga och det är inte så trevligt för katten att behöva dra in dammet i sina andningsvägar, så välj en så dammfri sand som möjligt.
Renlighet är a och o.
Katter är till naturen väldigt renliga av sig och att putsa sin päls är en naturlig och livsviktig handling. Renlighet är även a och o när det gäller att göra ifrån sig och ingen katt gillar en smutsig och illaluktande toalettmiljö. Välj en STOR låda så att katten har många grävställen om du inte har möjlighet att rengöra lådan flera gånger per dag. Är det fler katter i hushållet räcker det inte med en låda. Tumregeln är en låda per katt plus en extra.
Ge katten en lugn privatstund
Placera lådan på ett lugnt ställe så katten får en privat stund i lugn och ro. Eftersom katten är av naturen ett flyktdjur så gillar den inte om lådan står i ett trångt utrymme med bara en väg in och ut. Lådan ska absolut inte placeras i närheten av mat- och vattenskål. De flesta katter föredrar också en låda med höga kanter så att den känner sig lite ”privata”.
Att byta sand i kattlådan
Att byta från en typ av kattsand till en annan kan vara knepigt då katter är mycket känsliga och oftast inte uppskattar plötsliga förändringar i sin hemmamiljö. För att underlätta övergången brukar det vara bäst att blanda i lite av den nya sanden i taget tillsammans med den gamla för att på så sätt låta katten vänja sig. Öka sedan systematiskt andelen ny sand tills dess att allt material som finns i lådan är den nya sortens sand.
Min katt kissar utanför kattlådan!
Om man har uppfyllt alla kriterierna i texten ovan och katten ändå kissar utanför lådan så kan det vara tecken på stress och oro. Självklart börjar du hos veterinären så att du kan utesluta kliniska symptom som till exempel urinvägsproblem, kristaller i blåsan eller liknande problem.
Då gäller det att göra ett detektivarbete i kattens miljö för att klura ut vad det är som stressar katten. Har du möblerat om, renoverat, bytt partner, fått en ny granne som har en utekatt som spionerar på din katt genom fönstret eller någon annan förändring som påverkar din katts trygghet på ett negativt sätt? Prova med en feromonbehandling genom att koppla in Feliway Optimum i vägguttaget. Dessa feromoner hjälper din katt att känna sig trygg igen.
På de ställen där en olycka har skett är det viktigt att du får bort urinfläcken helt. Urine Off är ett rengöringsmedel med enzymer som effektivt tar bort alla komponenter i kisset så att katten inte kan känna någon doft av tidigare urinlämningar och vilja markera på samma ställe igen.
FourFriends kattsand
Klicka på bilderna nedan för att läsa mer om våra olika sorters kattsand.
Häng med oss på sociala medier!