Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Jag vill ha nyhetsbrev om

Här hjälper vi dig att hitta rätt hundmat till din valp!

Frågor & svar om hundmat – välj rätt foder till din valp!

Kattsand hälls i en kattlåda

Väntar du på din nya familjemedlem eller har den lilla valpen redan anlänt? Då vill vi säga ett stort grattis till ett fantastiskt beslut. Det finns nämligen inget finare än den kärlek som du kan få av en fyrbent bästis! Att skaffa hund är dock ett väldigt stort beslut och inget man gör i en handvändning. Det finns mycket att tänka på när den lilla valpen anländer och inte minst är det viktigt att du tar reda på all information vad gäller hundens mat.

Vad äter en valp och hur mycket hundfoder ska jag ge per dag?

På Four Friends har vi lång erfarenhet av just valpfoder så förhoppningsvis kan vi ge svar på några av de vanligaste frågorna som de flesta har. Scrolla ner för att ta del av våra bästa tips och trix och se till att njuta av valptiden så mycket som det bara går! 

Vad är det för skillnad på valpfoder och vanlig hundmat?

Valpfoder är speciellt sammansatt för att tillmötesgå den växande valpens behov av både näringsämnen och energi. När man gör valpfoder tittar man extra noga på sammansättningen av de olika näringsämnen som ska finnas i valpens mat. Exempelvis är mineralsammansättningen av extra stor vikt eftersom det påverkar utvecklingen av det delikata skelettet. Felaktiga mängder av bland annat kalcium och fosfor kan bidra till att skelettet inte utvecklas som det ska och det kan påverka hunden långt in i vuxen ålder. Har du en valp som är av en storväxt ras (25 kg och uppåt) så finns det speciell Junior-mat. Den ser till att din valp växer i en lagom takt och minskar risk för övervikt.

Hur mycket mat ska jag ge till min hundvalp?

Vi vet att det kan vara svårt att säga nej till små valpögon men ibland måste man ta sig själv i kragen och komma ihåg att ett “nej” är det snällaste man kan säga. För mycket extra vikt på valpkroppen belastar de känsliga lederna som ännu inte utvecklats klart och kan vara förödande. Ge därför inte för mycket mat till valpen. Följ den rekommenderade givan på foderpåsen även om du behöver ta hänsyn till just din valps ämnesomsättning, aktivitetsnivå och faktorer i miljön som påverkar energibehovet. Valpen ska ha en ”midja” när du tittar på den uppifrån och du ska kunna skönja revbenen när du stryker dina fingrar över sidan av kroppen. En valp ska naturligtvis inte heller vara för mager. Känner du dig orolig för om din valp är fin i hullet, kan du prata med din uppfödare, veterinär eller ta kontakt med din fodertillverkare.

Tips! Hos din uppfödare har valpen redan lärt sig äta ett valpfoder så mitt tips är att du inte byter mat i början av tiden hos dig då valpens mage kan bli stressad av både miljö- och foderbyte samtidigt.

Hur många gånger om dagen äter en valp?

När valpen bara är åtta veckor, är det lämpligt att ge flera mål om dagen – gärna 3-4 gånger. Valpens mage är än så länge liten och behöver fyllas på ofta. Så småningom kan man minska ner antalet mål till två om dagen när valpen blivit en vuxen hund.

Varför ska jag blöta ner torrfoder till min valp?

Det spelar inte så stor roll om man har vatten på maten eller inte innan servering – låt gärna valpen bestämma hur den vill ha det, en del föredrar torrt och andra vill ha det uppblött och mjukt. Se till att alltid ha friskt och rent dricksvatten till hands.

Kan valpar äta “vanlig mat”?

När du utfodrar din valp med valpfoder, vet du att du ger en komplett och näringsmässigt balanserad kost. Byter du ut delar av torrfodret mot till exempel din egen mat så förstör du näringsbalansen. Genast förändras förhållandet mellan viktiga vitaminer och mineraler och det kan medföra brist eller överdosering. Var därför noga med att minst 90 % av valpens mat är ett balanserat valpfoder.

När kan min valp smaka annat än valpfoder?

Om du vill ge annat än enbart torrfoder så finns det varianter av valpmat som är ett så kallat våtfoder. Ofta går det bra att kombinera torrt och vått, som till exempel FourFriends Puppy eller Junior torrfoder med FourFriends Puppy köttkorv. Känner du dig osäker på vilka mängder av respektive mat kan du sak ge, är du välkommen att kontakta oss för att få riktlinjer.

Ska jag ge kosttillskott till min valp?

Vi får ofta frågan om valpar behöver kosttillskott av något slag och svaret är nej, så länge den äter ett välbalanserat helfoder.

Köp bra foder till din valp

Din lilla valp ska växa och bli stor, stark och frisk och för att uppå det så krävs rätt förutsättning – en mat som tillgodoser korrekt utveckling av benstomme, leder och ligament och starka muskler, som skyddar mot påfrestningar under hela tillväxten. Därtill behöver päls och hud sitt, samtidigt som maten ska tillgodose energibehovet till valpens lek och bus. För att tillgodose allt detta så ställer det höga krav på maten.

  • Högt köttinnehåll för optimal utveckling av muskler, skelett och god pälskvalitet.
  • Omegafettsyror för hjärnans utveckling och hudens elasticitet.
  • Rätt mineral- och vitaminbalans, för starka tänder och benstomme.
  • Antioxidanter, för ett starkt immunförsvar.

Hoppas att du fick svar på några av dina funderingar om mat till valpar. Vill du läsa mer om våra valpfoder kan du klicka på bilderna nedan.

Relaterade artiklar

Hund
Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Cover for Fourfriends Sverige
8,201
Fourfriends Sverige

Fourfriends Sverige

Vi älskar hundar & katter! För oss är din väns välmående vår högsta prioritering.

Vi önskar dig en härlig Alla ❤ans Dag och tipsar om ett kärleksfullt godis att ge din hund, Treatos Love Hearts. Ett annat tips👇

Om du har INSTAGRAM, kika in på vårt konto @fourfriendssverige och var med i vår Alla Hjärtans Dag Giveaway med chans att vinna FourFriends hundprodukter värda ca 2000 kr! Dessutom, i kärlekens tecken får vännen du taggar i tävlingsinlägget ett likadant paket! Instagram-giveway:en pågår t.o.m 21/2-2024.

Vill du läsa mer om Treatos Love Hearts? 👉https://fourfriends.se/produkt/treatos-love-hearts/
... Läs merMinimera

2 månader sedan

1 CommentKommentera på Facebook

HEJ. Ni har ett samarbete med Pierre Wahlström som är en aktiv motståndare mot vissa hundraser samt använder sig av OLAGLIGA stackelhalsband, med vassa piggar på insidan, vid hundträning. HUR är detta okej och reko enligt er? För jag tänker att husdjursföretag vill framstå som reko nu för tiden. Ni svarar inte på Instagram, men kanske svarar ni här? Eller behövs ett stort internt krismöte först? 🙂 Det får ni gärna ha men svara på kritiken kring detta. Använder kattsand från er då den är bäst, men kommer definitivt sluta köpa den om ni inte ens svarar på kritiken. Ni bör även avsluta samarbetet.

- Ge mig mitt godis nu!
Trix favorit är Dog Snacks med lamm. Knapriga, lite större godisbitar som är perfekt att ta med på promenaden eller ge som mellanmål.  Innehåller rena, nyttiga ingredienser och passar även den känsliga hunden. 

🌿Fullproppad med naturliga antioxidanter som skyddar cellerna.
🍋pH-neutralt C-vitamin - stärker immunförsvaret. 
🌿Rosmarinextrakt - stimulerar matsmältningen.
🥩Rik på nyttiga omegafettsyror- bidrar till frisk hud och blank päls. 

Läs mer om Dog Snacks hälsogodis här👉 https://fourfriends.se/produkt-kategori/hund/godis-tugg/halsogodis/Image attachmentImage attachment

- Ge mig mitt godis nu!
Trix favorit är Dog Snacks med lamm. Knapriga, lite större godisbitar som är perfekt att ta med på promenaden eller ge som mellanmål. Innehåller rena, nyttiga ingredienser och passar även den känsliga hunden.

🌿Fullproppad med naturliga antioxidanter som skyddar cellerna.
🍋pH-neutralt C-vitamin - stärker immunförsvaret.
🌿Rosmarinextrakt - stimulerar matsmältningen.
🥩Rik på nyttiga omegafettsyror- bidrar till frisk hud och blank päls.

Läs mer om Dog Snacks hälsogodis här👉 fourfriends.se/produkt-kategori/hund/godis-tugg/halsogodis/
... Läs merMinimera

2 månader sedan
2024-03-28T21:15:21+01:00

Dela på sociala medier: