Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Jag vill ha nyhetsbrev om

Tjock hund? – Tips på hur du hjälper den att gå ned i vikt

Sheltie äter FourFriends mat i skogen

Övervikt och fetma ökar bland svenska hundar. Man räknar med att över 30 % av våra husdjur i Sverige lider av övervikt.
Fetma och övervikt beror i de flesta fall på ett för stort intag av kalorier i förhållandet till mängden motion och rörelse, men det kan finnas andra faktorer som påverkar ämnesomsättningen hos djuret som till exempel kastrering. Om din hund behöver genomgå en kastrering kan det vara fiffigt att mota Olle i grind på ett tidigt stadium och se över energitätheten på maten som djuret äter. Vid kastration brukar normalt ämnesomsättningen gå ner och djuret får ett minskat energibehov, även om inte aktivitetsnivån och motionen minskar. Man ser också ofta en förändring i pälskvaliteten genom att den blir tätare och ulligare.

Kontrollera hullet

Men hur vet man om ens hund är för tjock? Ett enkelt knep är stryka längs med revbenen på sidan (se i videoklippet) och då ska man kunna skönja revbenen under huden med fingrarna.

Naturligtvis har olika raser olika kroppsbyggnad och vissa är åt det mer muskulösa hållet medan andra är spensligare i kroppsformen. Tänk rottweiler kontra vinthund. Är du osäker på hur en hälsosam vikt på din hund ska kännas eller se ut kan du alltid rådfråga med din veterinär.

Är det farligt att bära på övervikt?

Ibland kan det uppfattas att det är ”sött” att vara lite rultig, särskilt om det är en valp, men speciellt valpar är i farozonen eftersom de inte har utvecklat sin kropp klart och är extra känsliga i sina leder och ligament. Sjukdomar till följd av övervikt kan vara problem med leder som belastas för hårt, hjärt- och cirkulationsproblem, leversjukdomar och diabetes samt ett allmänt sämre immunförsvar. Att lederna belastas hårdare är ofta ett smärtsamt tillstånd med molande värk och som kräver vård och medicinering. Att ha en dålig cirkulation i kroppen är heller inte ett trevligt tillstånd för djuret att vara i.

Hur får jag bort ”trivselkilona”?

Hur ska jag få ner min hund i vikt på ett snällt och effektivt sätt då? Mitt tips ar att börja med att räkna lite på kalori-intaget per dygn och välja kalorisnålare alternativ. Det finns recept som är anpassade för viktminskning och det är lika viktigt att se över vad man belönar med och välja kalorisnåla alternativ till godis. Självklart ska hunden få godbitar för att få känna sig nöjd och glad och er relation blir positiv. Vi får absolut inte plåga hunden i viktminsknings-processen för tänk om den blir ledsen och deprimerad? Alla förändringar är bäst att göra successivt.

Det är också viktigt att öka mängden motion och det ska ske successivt. Gå inte ut för hårt i början som kan leda till muskelvärk och andningssvårigheter om hunden inte är van vid att röra sig. Ett utmärkt sätt att öka motionen är att leka mera. De flesta hundar gillar att jaga efter bollar eller bita i en kamptrasa för att få rycka och ruska emot och då använder de sina muskler.

En viktminskning får inte gå för fort för det kan belasta de inre organen på ett negativt sätt. En lagom viktminskningstakt är 2 % av den totala kroppsvikten per vecka så det är oerhört viktigt att väga djuret med jämna mellanrum. Nu för tiden har de flesta djuraffären en speciell djurvåg man får låna eller så ställer du dig själv på vågen hemma. Först med djuret i famn och sedan själv, utan djur så är det bara att räkna ut mellanskillnaden.

Slutligen: Älska inte ihjäl din hund! Det är vårt ansvar som djurägare att hålla våra vänner i god fysisk vigör och i och med det så får vi själva några slängar av sleven (motion).

Vårt tips på ett bra hundfoder för viktnedgång – FourFriends Weight Control!
Detta smakliga helfoder gör verkligen gör jobbet! Den ger den viktnedgång du önskar och bibehåller den UTAN att din hund förlorar pälskvalitet och muskler och det höga köttinnehåll tillsammans med skonsamt ris som kolhydratkälla gör även att din hund känner sig mätt och belåten, trots den moderata kalorinivån.

Relaterade artiklar

Hund

Taggar

This message is only visible to admins:
Unable to display Facebook posts

Error: (#12) deprecate_post_aggregated_fields_for_attachement is deprecated for versions v3.3 and higher
Type: OAuthException
Code: 12
Click here to Troubleshoot.
FourFriends hundmat Weight Control
2022-08-03T15:43:51+02:00

Dela på sociala medier: