Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Jag vill ha nyhetsbrev om

Stor guide om kattmat! Välj rätt mat till din katt            

Kattsand hälls i en kattlåda

Kattdjuren befinner sig överst i näringspyramiden och är utpräglat karnivora, vilket betyder att de aldrig skulle överleva på en vegetabilisk kost. Det är bara kött som kan tillgodose kattens speciella näringsbehov. Katten har under sin evolution utvecklat ett matsmältningssystem som kan hantera en diet rik på fett och proteiner, men med mycket få kolhydrater. Därför har katten en kort matsmältningskanal och mycket högt energibehov.

5 fördelar med rätt kattmat 

Som sagt, våra katter är och förblir köttätare och även fast de spinner, kelar, är tama och gosiga så har de sitt ursprung från vildkatten och behöver kött i sin kost. Detta vet de flesta men har köttet fler bra egenskaper mer än att vara livsnödvändigt och vilken påverkan har den på din katts välmående?

Här nedan har vi listat 5 goda anledningar av att välja mat med högt köttinnehåll.

 1. Starkt immunförsvar
  Med rätt komponerad kattmat av hög kvalitet och som innehåller mycket kött ger du din katt rätt förutsättningar för en sund kropp och starkt immunförsvar. Det ser du bland annat på hudens och pälsens kvalitet. En katt fäller normalt sin päls ett par gånger om året, men om du upplever att katten småfäller hela tiden kan det vara brist på viktiga näringsämnen som bara finns i kött. Pälsen ska vara blank och inte lukta illa. Huden ska vara smidig och mjällfri, samt utan utslag eller eksem.
 2. Mindre mängd avföring i kattlådan om katten äter mat med hög kötthalt
  Mängden mat som behöver passera genom matsmältningskanalen är liten och utan sådant som katten inte kan tillgodogöra sig. På så vis blir det mindre belastning på tarmarna och tarmfloran, så med andra ord fungerar näringsupptaget på ett effektivare sätt.
 3. Din katt får bättre andedräkt av mat med mycket kött
  Även tandhälsan befrämjas om du anpassar maten efter kattens näringsbehov. Katter saknar nämligen enzymer i sin saliv så nedbrytningen av näringsämnena startar inte förrän maten hamnat i magsäcken. Bristen på enzymer i saliven bidrar till sämre rengöring av munhålan, och om maten består av en större andel vegetabilier kan de bidra till plack som så småningom blir till tandsten.
 4. Förbättrad urinvägshälsa
  Om katten äter det den är designad för belastas “reningsverket” mindre, det vill säga vissa inre organ samt urinvägarna. Risken för att din katt utvecklar problem i urinblåsan i form av exempelvis urinstenar minskar. Katten har en dåligt utvecklad törstreflex och dess njurar kan producera högkoncentrerad urin som gör att den kan spara vätska. Därför är det mycket viktigt att den har tillgång till friskt, rent vatten. En normalviktig katt behöver dricka cirka två deciliter per dag. Placera gärna ut flera vattenskålar i hemmet, så blir katten påmind om att dricka.
 5. Hög kötthalt ger god smak
  Kattmat med en hög kötthalt gillas av katten. Det är framför allt doften av mat som är avgörande för om katten ska tycka om sin mat. Betänk att katter har knappt 500 smaklökar, jämfört med oss människor som har över 9000. Katter kan inte ens känna smaken av sött. Då är det lätt att förstå hur viktig lukten är för att katten ska tycka om maten du serverar.

Vårt torrfoder tillverkas av naturliga råvaror och är fullproppat med rent kött! Vill du läsa mer om den klickar du på bilderna nedan.

Relaterade artiklar

Hund

Taggar

This message is only visible to admins:
Unable to display Facebook posts

Error: (#12) deprecate_post_aggregated_fields_for_attachement is deprecated for versions v3.3 and higher
Type: OAuthException
Code: 12
Click here to Troubleshoot.
2022-05-25T13:08:41+02:00

Dela på sociala medier: