
Precis som influensan hos oss människor blir vanligare kring höst och vinter ökar även fallen av kennelhosta hos hundar, även om kennelhosta förekommer under alla årstider. Här kommer några vanliga frågor och svar på hur du ska tänka för att dels undvika kennelhosta men också vad du kan göra om din hund blivit smittad.
Vad är kennelhosta?
Det finns flera varianter av virus och bakterier som orsakar kennelhosta som egentligen är ett samlingsnamn för flera olika typer av infektioner. Plötslig och kraftig hosta är säkra tecken på att din hund drabbats. Hostan är som om att din hund har satt något i halsen och har svårt att få upp det. Det är heller inte ovanligt med ett vitt slem som stöts upp vid host-attackerna, samt feber, speciellt i början av sjukdomsförloppet. Normal kroppstemperatur ligger mellan 38 och 39 grader. Vanligaste smittan är parainfluensavirus, hundens respiratoriska coronavirus och bordetella bronchiseptica. Som tur är, kan dessa inte smitta oss människor.
Hur smittar kennelhosta?
Smittan sprids genom att hundar hälsar på varandra med direktkontakt, men även om de delar mat- eller vattenskålar eftersom flera av varianterna överlever en stund i närmiljön. Därför smittar det också genom våra händer om vi klappat på en sjuk hund och sedan klappar på vår egen. Trängsel där hunden vistas är vanliga smittohärdar som till exempel utställningar, kurser eller liknande evenemang där flera hundar samlas. Ju fler hundar hunden träffar desto större smittorisk. Alla hundar blir inte sjuka, men kraftig stress och allmänt nedsatt immunförsvar gör hunden mer mottaglig. Därför är det alltid klokt att investera i hundens motståndskraft med näringsriktig och bra mat som bidrar till bättre hälsa.
Det tar mellan två och tio dagar från att hunden smittats till att den visar sjukdomssymptom.
Det första du ser kan vara en klar vätska som rinner från nosen och hunden får lite feber. Därefter börjar en intensiv hosta, oftast vid ansträngning, nattetid eller när den kliver upp på morgonen. Om din hund drar i kopplet, kan trycket från halsbandet starta en otäck hostattack.
Vad gör jag om min hund fått kennelhosta?
Kennelhosta är ganska vanligt och det är viktigt att låta hunden vila mycket. Det innebär bland annat korta promenader och absolut inga hundmöten. Tvätta dina händer ofta och använd gärna sele när du rastar din hund. Kontrollera temperaturen dagligen. Kennelhosta hos hund är som en förkylning hos oss människor – det läker normalt ut efter ett tag och hunden blir helt återställd med enbart vila och mycket kärlek.
När ska jag kontakta veterinär?
Får hunden mer besvär än beskrivet ovan kan den behöva träffa en veterinär. Speciellt om febern inte vill ge med sig och hunden vägrar äta eller dricka. Upplever du att din hund har svårt att andas eller andas häftigare än normalt, det vill säga mer än ca 30 andetag per minut så är det bäst att ringa veterinär. Tänk på att din hund är extremt smittsam så kontakta veterinären innan besöket för att få guidning till hur du ska gå till väga inför besöket för att inte bidra till mer smittspridning. Nu för tiden finns veterinärer på nätet att vända sig till vilket är fiffigt att börja med för att få bra rådgivning.
Hundar som träffar många andra hundar ofta rekommenderas att vaccineras mot kennelhosta. Kom ihåg att det inte är en garanti för att hunden inte blir sjuk och att även vaccinerade hundar kan sprida sjukdomen.
Har du fler funderingar kring kennelhosta? Kontakt vår näringsrådgivare här.
Häng med oss på sociala medier!