Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Jag vill ha nyhetsbrev om

Känslig mage hos hund

Känslig mage hos hund

Jack russel terrier med bedjande ögon

Känslighet hos hund kan visa sig i olika uttryck och det är alltid jobbigt för hundägare som upplever olika diffusa symptom hos sin fyrbenta vän utan att veta vad som egentligen triggat igång en reaktion. Några vanliga problem kan vara  till exempel en vag klåda, en mage som krånglar med till exempel lös avföring, gasighet, irriterade öron eller tassar som går sönder. Ibland kan det vara så att man kanske har en hundras som är känd för att kunna utveckla reaktioner på grund av att rasen är känsligare än genomsnittet och man som hundägare vill förebygga framtida problem.

Ett detektivarbete

Om hunden har utvecklat en reaktion, kan det vara ett riktigt detektivarbete att hitta vad det är hunden reagerar på. Man kan tänka som så att antingen är det något i hundens miljö, det kan till exempel vara mögel, kvalster och pollen eller till och med mot oss människor. Eller så är det något som finns i maten. Misstänker man näringsämnes-relaterad känslighet så är det alltid mot ett protein och det är egentligen den enklaste överkänsligheten att ta reda på.

Utesluta proteinkällor

Om hunden till exempel har ätit en mat baserat på kycklingprotein (kött) så väljer man ett recept som är helt utan kycklingprotein. Vi använder oss av hydrolyserad kycklinglever som smaksättare i våra recept och bra att veta gällande detta är att en hydrolyserad köttråvara inte kan bidra till överkänslighet.  Hydrolyseringen innebär nämligen att peptidbindningarna klipps sönder mellan aminosyrorna så att kroppen inte kan känna igen det som ett protein och det alltid är ett protein som hunden reagerar mot. Fettsyror kan hundar inte vara känsliga mot så länge fettet är rensilat från protein. I FourFriends produkter använder vi endast silat kycklingfett fritt från protein. Kycklingfett är en strålande källa till omegafettsyror som bland annat stärker hudens permeabilitet, så detta är en av de absolut bästa fettkällorna att använda sig av när det gäller mat till hund.

Mitt tips om du vill prova en så kallad eliminationsdiet på din hund,  det vill säga  att utesluta tidigare provad köttråvara,  är att till exempel prova vårt singelprotein-recept med hjortkött.  Det är en förhållandevis ovanlig proteinkälla som din hund kanske inte stött på den tidigare och är därmed bra att använda sig av för att se om din hund är överkänslig mot, i det här fallet kycklingprotein.

En sak som lätt kan glömmas bort när man vill utreda känslighet är vad man ger som belöning till hunden. Var därför även  noga med att välja tugg, snacks och träningsgodis som är fria från proteinet du vill utesluta.

Utvärdering

När hunden sedan har ätit sin nya mat i åtta veckor kan man utvärdera om symptom försvunnit och är den fri från exempelvis klåda så gör man en provokation genom att helt enkelt servera kycklingkött för att se om klådan i det här fallet blossar upp igen. Sen är det bara att undvika allt som innehåller kycklingkött i all hundens framtid. Vad som kan vara lite krångligare att reda ut är om hunden är känslig mot något i miljön, det är inte alltid helt lätt att förändra eller ta bort specifika ämnen i hundens närområde.

När magen krånglar

När matsmältningssystemet blir påverkad negativt, kanske man upplever att hunden är väldigt gasig i buken eller ofta lider av enklare, oblodiga diarréer, då kan det vara läge och titta på ett annat mildare recept än det hunden ätit tidigare. Jag brukar då tipsa hundägaren att välja en sammansättning med ris som är en välbeprövad kolhydratkälla och snällt mot en känslig mage. Även fiberkällan kan spela en stor roll för en bättre tarmhälsa. Med dessa saker i åtanke har vi skapat ett nytt recept, med kalkon och ris, som kan vara ett utmärkt alternativ att prova till en krånglande mage.

Ett annat, ganska vanligt förekommande problem, är att hundägare  tenderar till att överdoserar fodergivan som står på påsen. Detta för att de önskar att deras hund ska gå upp i vikt eller bilda mer muskelmassa. Men risken med detta är att matsmältningssystemet överbelastas  och näringsupptaget då blir mindre effektivt.  Därtill  innebär överdosering även en större mängd avföring än normalt och ibland med lös avföring som följd. Så sammanfattningsvis, resultatet av överdosering kan bli att den önskade viktuppgången uteblir och att din hund istället får en krånglande mage. Titta därför noga på den rekommenderade mängden mat/dag till din hund,  så att du inte ger för stor mängd i förhållande till storlek, aktivitet och vikt.  En avvikelse från rekommenderad giva med plus-minus 20 %  är inom rimliga gränser, inte mer.

Kontakta veterinär

Veterinär ska naturligtvis alltid kontaktas vid känslighet som inte vill gå över och om det påverkar hundens vardagsliv negativt. Då behövs en medicinsk utredning och eventuellt symptomdämpande mediciner för att underlätta för vår fyrbenta vän.

Fortfarande funderingar?

Det var några hjälpsamma tips angående temat känslighet hos hund, som är ett brett men intressant område. Har du fortfarande någon fråga som du inte fått svar på angående nämnt tema eller annan fundering,  så är du varmt välkommen att kontakta vår näringsrådgivare här

Använder du FourFriends produkter till din hund?  Tagga gärna dina bilder på Instagram när du använder våra produkter –  @fourfriendssverige

Relaterade artiklar

Hund

Taggar

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Cover for Fourfriends Sverige
8,187
Fourfriends Sverige

Fourfriends Sverige

Vi älskar hundar & katter! För oss är din väns välmående vår högsta prioritering.

Vi önskar dig en härlig Alla ❤ans Dag och tipsar om ett kärleksfullt godis att ge din hund, Treatos Love Hearts. Ett annat tips👇

Om du har INSTAGRAM, kika in på vårt konto @fourfriendssverige och var med i vår Alla Hjärtans Dag Giveaway med chans att vinna FourFriends hundprodukter värda ca 2000 kr! Dessutom, i kärlekens tecken får vännen du taggar i tävlingsinlägget ett likadant paket! Instagram-giveway:en pågår t.o.m 21/2-2024.

Vill du läsa mer om Treatos Love Hearts? 👉https://fourfriends.se/produkt/treatos-love-hearts/
... Läs merMinimera

2 veckor sedan
- Ge mig mitt godis nu!
Trix favorit är Dog Snacks med lamm. Knapriga, lite större godisbitar som är perfekt att ta med på promenaden eller ge som mellanmål.  Innehåller rena, nyttiga ingredienser och passar även den känsliga hunden. 

🌿Fullproppad med naturliga antioxidanter som skyddar cellerna.
🍋pH-neutralt C-vitamin - stärker immunförsvaret. 
🌿Rosmarinextrakt - stimulerar matsmältningen.
🥩Rik på nyttiga omegafettsyror- bidrar till frisk hud och blank päls. 

Läs mer om Dog Snacks hälsogodis här👉 https://fourfriends.se/produkt-kategori/hund/godis-tugg/halsogodis/Image attachmentImage attachment

- Ge mig mitt godis nu!
Trix favorit är Dog Snacks med lamm. Knapriga, lite större godisbitar som är perfekt att ta med på promenaden eller ge som mellanmål. Innehåller rena, nyttiga ingredienser och passar även den känsliga hunden.

🌿Fullproppad med naturliga antioxidanter som skyddar cellerna.
🍋pH-neutralt C-vitamin - stärker immunförsvaret.
🌿Rosmarinextrakt - stimulerar matsmältningen.
🥩Rik på nyttiga omegafettsyror- bidrar till frisk hud och blank päls.

Läs mer om Dog Snacks hälsogodis här👉 fourfriends.se/produkt-kategori/hund/godis-tugg/halsogodis/
... Läs merMinimera

2 veckor sedan
2024-02-02T13:06:52+01:00

Dela på sociala medier: