Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Jag vill ha nyhetsbrev om

Här är bästa tipsen på hur du ensamhetstränar med din hund!

Jack Russel som tittar drömmande ut genom altandörren

Hundar är flockdjur och trivs bäst när hela familjen är samlad, men vår livsstil med skola, jobb och fritidsaktiviteter kräver ibland att vi behöver kunna lämna vår fyrbenta vän ensam under en stund då och då. Antingen i hemmet, i bilen eller kanske i en husvagn eller sommarstuga på semestern.

Gäller det flera timmar varje dag såsom under arbetsdagar är naturligtvis hunddagis det bästa alternativet.

En hund som känner sig trygg i sin flock, miljö och omgivning har sällan problem med att lämnas ensam under kortare stunder, men det är ändå ganska vanligt att en del hundar blir jätteledsna när de lämnas ensamma. Det kan vara en rad olika orsaker som gör att hunden känner stress eller oro vid en separation från sin flock och då behövs det träning för att komma till rätta med problemet.

Din hund behöver en trygg plats första gången den lämnas ensam

Mitt tips är att du arrangerar en trygg plats. Det ska vara mjukt och gosigt att ligga där. Gå gärna till den trygga platsen flera gånger om dagen och låt hunden få uppleva trevligheter i form av belöningsbitar, ett smaskigt tuggben eller varför inte ett mål mat. På så vis kommer hunden att förknippa platsen med något positivt. Platsen ska helst vara lättflyttad för att du ska kunna ta med den till olika miljöer när hunden förstått att det är dess egen trygga plats.

Feromonbehandling kan dämpa ångest och stress hos hundar

Kombinera gärna träningen med feromonbehandling via en doftavgivare som heter Adaptil. Den går att få som en adapter som du placerar i eluttaget i väggen eller som halsband. Det  finns även spray att tillgå, vilken är praktisk under resor. Dessa produkter innehåller ett lugnande feromon som hunden tar upp via sitt vomeronasala organ, små cigarrformade blåsor som sitter mellan gomtaket och näshålorna, som i sin tur skickar signaler till hjärnan med information om att hunden kan känna sig trygg.

Första steget i ensamhetsträning för hundar

En bra grund att starta ifrån är att hunden är fysiskt trött efter exempelvis en längre promenad eller efter ett samarbete med sin husse eller matte. Det kan vara någon uppgift där hunden får använda sin tankeverksamhet, såsom nosaktiviteter eller att få träna in konster och trix.

Börja med att avgränsa bostaden när du är hemma. Om du ska laga mat kan du ställa något för köksdörren så att hunden inte kommer in i köket men ändå ser och hör dig pyssla i där.

Det viktiga är att låta det ta den tid det tar. Sluta inte att träna om hunden är ängslig eller upprörd över sin begränsning. Om du släpper fram hunden när den har ett högt stresspåslag  lär du den att ju mer den väsnas desto snabbare kommer den ur situationen som den inte är nöjd med.

När hunden lugnat ner sig är det dags att låta den komma fram till dig igen. För hunden betyder det att när den blir lugn och slappnar av blir den frisläppt. Försök att inte göra så stort väsen när du tar bort avgränsningen, utan var så neutral och lugn som möjligt.

Så belönar du hunden på rätt sätt vid träning

Vad du än gör, svara inte på hundens signaler! Då tar du flera steg tillbaka i träningen. Allt handlar om tajming. Vid minsta tecken på att hunden finner sig i situationen och lugnar ner sig ska du belöna den. Antingen ger du en liten belöning och fortsätter träningen eller släpper hunden fri igen och berömmer den. Använd lugna belöningar, såsom godbitar eller en strykning över ryggen och beröm. Somliga hundar hetsar upp sig över godbitar, då kan en klapp och lite beröm vara ett bättre val här.

En del hundar svarar bra på att få sysselsätta sig i sina egenstunder med ett tuggben eller en leksak. Inte alla dock, och det är viktigt att ha koll på att hunden inte sätter i halsen om den har tendenser till att gå hårt åt den givna sysselsättningen.

Tips på små steg för en lyckad ensamhetsträning med hund

Så småningom är det dags att försvåra träningen. Det kan du göra på flera olika sätt. Du kan gå utom synhåll. Hunden ser dig inte, men hör att du är i ett angränsande rum. Du kan på det här sättet låta hunden vara ”ensam” under längre och längre tid. Om du till exempel går ut med soporna och hämtar in posten kan det vara fiffigt med en webbkamera, så att du ser vad hunden gör och inte kliver in i hemmet när hunden fortfarande är uppe i varv.

De flesta hundar gör snabbt kopplingen till ytterdörren. Det innebär promenader, att få komma ut på något kul, att någon kommer eller en förväntan i allmänhet. Ett sätt kan vara att träna på en innerdörr som stängs så att hunden får vara själv i ett rum. Sedan kan du gå fram till ytterdörren, ta på dig en jacka och/eller skorna för att strax hänga av dig igen. På så vis avdramatiserar du aktivitet vid ytterdörren.

Regler att tänka på när du ska lämna hunden ensam hemma

Enligt Jordbruksverket får inte en vuxen hund lämnas ensam längre än fem timmar och ska ha möjlighet till rastning minst var sjätte timme. Handlar det om en valp eller en äldre hund så är det betydligt kortare tid.

Lycka till med träningen!

Relaterade artiklar

Hund

Taggar

This message is only visible to admins:
Unable to display Facebook posts

Error: (#12) deprecate_post_aggregated_fields_for_attachement is deprecated for versions v3.3 and higher
Type: OAuthException
Code: 12
Click here to Troubleshoot.
2022-03-18T10:16:21+01:00

Dela på sociala medier: