Övervikt och fetma är ett växande problem bland katter i Sverige, med över 30 % av våra husdjur som lider av övervikt. Detta beror vanligtvis på ett för stort intag av kalorier i förhållande till mängden motion och rörelse, men andra faktorer som kastrering kan också påverka ämnesomsättningen hos katten.
Kontrollera hullet
För att kontrollera om din katt är överviktig kan du känna längs revbenen på sidan av katten för att se om du kan skönja revbenen under huden med fingrarna. Det är dock viktigt att komma ihåg att olika kattraser har olika kroppsbyggnader, så om du är osäker på vad som är en hälsosam vikt för din katt kan du alltid rådfråga din veterinär.
Är det farligt att bära på övervikt?
Övervikt kan leda till en rad hälsoproblem, inklusive ledbesvär, hjärt- och cirkulationsproblem, leversjukdomar och diabetes, och kan även påverka immunförsvaret. Det är därför viktigt att hjälpa din katt att gå ner i vikt på ett snällt och effektivt sätt.
Hur får jag bort ”trivselkilona”?
För att hjälpa din katt att gå ner i vikt kan du börja med att räkna kaloriintaget per dag och välja mer kalorisnåla alternativ. Det finns recept speciellt anpassade för viktminskning och du kan också välja kalorisnåla alternativ till godis. Men se till att belöna din katt med godbitar för att hålla relationen positiv.
För att öka mängden motion kan du gradvis öka mängden aktivitet, som att leka mer med din katt. Alla katter är jägare till sin natur, så sätt fart på din katt med roliga leksaker som den kan springa efter. Tänk också på att viktminskning inte bör gå för fort, då det kan belasta de inre organen negativt. En lagom viktminskningstakt är 2 % av den totala kroppsvikten per vecka, så se till att väga din katt regelbundet.
Sammanfattningsvis är det viktigt att som djurägare hålla din katt i god fysisk form. Genom att hjälpa din katt att gå ner i vikt på ett snällt och effektivt sätt kan du bidra till att förbättra dess hälsa och livskvalitet.
Häng med oss på sociala medier!