Det är många fler hundar än man kanske tror som är skottberörda eller till och med riktigt skotträdda och en av den värsta perioden är nyår för dessa hundar. Det kan vara fruktansvärt för hundägaren att behöva se sin fyrbenta kamrat fullständigt tappa kontrollen över rädslan. Att behöva känna en sådan vanmakt när det inte går att lindra skräcken hos sin hund och man som ägare inte når fram för att kunna ge tröst och lindring. Många skotträdda hundar kan till och med ”stänga av” och vara helt okontaktbara.
Hur vet jag om min hund är skotträdd?
Det finns olika grader av skotträdsla. Det kan vara lindriga symptom som uppspärrade ögon, svansen mellan benen och hässjning. En del skakar okontrollerat i hela kroppen och ofta ses flyktbeteende, ett behov att komma undan och gömma sig. Många rädda hundar börjar salivera och vill varken äta eller dricka något. Det är inte helt ovanligt med överslagshandlingar som till exempel att hunden i stället börjar krafsa och gräva när den inte har möjlighet till flykt.
Hur kan jag hjälpa min skotträdda hund?
När nyår närmar sig är det dags att börja förbereda hunden. Börja i god tid, minst en månad innan. Mitt tips är en feromon-behandling med en doftavgivare som man sätter i vägguttag. Feromoner är en signalsubstans som signalerar för hunden att den kan känna sig lugn och trygg. Det är kroppsegna substanser och kan inte överdoseras. De fungerar genom att hunden tar upp feromonet i sin omgivning från doftavgivaren via ett organ (vomeronasala organet) som den har uppe i gommen. Därifrån skickas signaler till hjärnan med budskapet att hunden kan känna sig trygg. Kombinera gärna feromon-behandlingen med lugnande kost-tillskott som t.ex. Aptus Relax. Det finns att köpa i zoobutiker och klassas inte som mediciner. Följ bara doseringsanvisningen på förpackningen och ge dagligen till din hund, gärna i samband med utfodring av vanlig hundmat.
5 tips för att hjälpa din hund som är rädd för fyrverkerier på nyårsafton
1. Långpromenad på nyårsaftons morgon
När nyårsaftons morgon gryr är det dags att börja vidta åtgärder. Börja dagen med en riktigt lång och härlig promenad i raskt tempo. Lek med din hund eller aktivera den med någon uppgift som den är van vid, till exempel leta efter godbitar eller leksaker i högt gräs eller i skogen. På så vis får hunden utlopp för sin energi, både fysiskt och psykiskt och känner sig nöjd i både kropp och själ.
2. Stadig frukost som gör att hunden håller sig mätt länge
Ge hunden en stadig frukost med en större mängd mat än normalt när ni kommer hem. Kanske toppa maten med en riktigt god köttkorv som hunden gillar. Då kan ni hoppa över kvällsmålet så att hunden inte blir nödig när ni inte kan gå ut på kvällen pga fyrverkerier.
3. Gör en vrå som stänger ute ljus från raketer
Du ska ha ordnat en mysig vrå för hunden i förväg, gärna en vecka innan så att den har kunnat ”boa” in sig. Vrån ska kunna mörkläggas så att inget ljus från raketer kommer in i rummet. Spela gärna lugn musik på låg volym och se till att det är ombonat och mjukt. Du ska ha serverat godbitar och smaskigt tugg i vrån lite då och då så hunden fått en positiv upplevelse av att vara där.
4. Rasta hunden säkert på nyårsafton
Strax efter lunch är det dags för en snabb-rastning och försök att hitta ett ställe där du vet att andra människor inte rör sig där med risk för att någon bränner av en raket.
4. Sprid lugn och trygghet till din hund genom kroppsspråk
Sen är det bara att ta det lugnt och mysa in sig. Tänk på att ju mer du som hundägare sprider lugn och trygghet med din röst och ditt kroppsspråk, desto lättare blir det för hunden att slappna av. Var en god förebild och ha ett riktigt gott nytt år med hunden.
Två produkter som kan underlätta för en skotträdd hund.
Häng med oss på sociala medier!