Våra fyrbenta vänner är faktiskt ganska egoistiska individer. De gör inga beteenden som inte mynnar i något önskvärt resultat. Tänk er hunden eller katten som av misstag kommer åt handtaget för att den krafsar och hoppar mot dörren när den vill komma ut. Voilà! Vid ett försök har djuret lärt sig att om man får ner den där pinnen på dörren så får den det den vill ha – nämligen komma ut. Det är därför det fungerar så bra att få fram trevliga beteenden med hjälp av belöningar i form av till exempel mat, eller ännu hellre, goda ”karameller”. Djuret uppvisar ett beteende och du som ägare förstärker det med godsaker som djuret vill ha.
Olika goda belöningar.
Jag använder aldrig samma matbelöning till alla träningstillfällen. Jag tänker så här att om vi tränar beteenden som hunden eller katten egentligen redan kan, så behöver godiset inte vara av det absolut godaste varianten. Om vi däremot tränar på nya och svåra beteenden ökar jag gärna motivationen hos djuret med något som den tycker är super-smarrigt och väl värt att tänka till extra för. Ett av mina och mina djurs favoritgodis är nyttiga FourFriends Training Treats i hinkar från Schweiz och dessa finns i 6 smaker till hund och 4 smaker till katt. Självklart kan katten smaka på hundgodiset och vice versa då de är gjort på kött och potatis. Lagom mjuka och stora bitar som är lätta att ha i fickan. Ibland använder jag mig bara av deras torrfoder och ibland åker stora arsenalen fram i form av mat till oss människor. Då slår de verkligen knut på sig själva för att komma åt belöningen. Vill jag ha lugna beteenden väljer jag till exempel pasta på tub då djuret får lugnt lapa i sig av härligheten. Vill jag få fram snabba beteenden väljer jag också snabba belöningar som går fort att svälja för att snabbt få fram en ny repetition. Om jag får fram ett klockrent beteende som varit svårt blir det jack-pot! Då får man mååånga belöningar direkt efter varandra och gissa om motivationen ökar för att göra om beteendet?
Exakt när ska jag belöna?
Mitt tips är att du använder dig av ett belöningsord eller belöningsljud. Det lär du snabbt in genom att säga ordet (till exempel ”bra”) eller göra ljudet (till exempel klicka med en klicker) i samma ögonblick som djuret får godsaken på tungan och känner smaken. Det brukar inte behövas många repetitioner innan hunden eller katten är med i matchen. Det är nu det roliga börjar. Jag letar efter beteenden som jag gillar och när till exempel hunden sätter sig av egen fri vilja så klickar jag och förstärker snabbt med mat. Det är viktigt att belöningen kommer snabbt efter belöningsljudet för annars kanske du råkar belöna ett helt annat beteende. Hunden kanske hann vrida på huvudet innan maten kom fram, fast det var sättandet du ville åt. Då kommer din hund att vrida på sitt huvud nästa gång den vill ha en belöning för det är vad hunden tror att du vill att den ska göra. Det är svårare att vara noggrann med vid vilken tidpunkt man ska förstärka och belöna om man har ett djur som är snabb i sina beteenden än om djuret är lite mer åt det eftertänksamma hållet. Mitt tips är att ”torrträna” först utan hunden eller katten så att du får in känslan i ryggmärgen hur du gör belöningsljudet, håller händerna, tar upp godiset, levererar godiset osv. Tänk även på var det är strategiskt att leverera karamellerna beroende på vilket beteende du vill forma fram.
Exakt vad ska jag belöna?
Belöna det du gillar att ditt djur gör! Ju noggrannare du är med att se rätt beteende, desto snabbare får du stabilitet i beteendet. Om jag till exempel ska träna ”sitt” på min hund, så klickar jag exakt i det ögonblick som hundens rumpa får närkontakt med underlaget för att snabbt leverera en mumsbit, innan hunden hunnit göra något annat, det vill säga medans hunden sitter. Om jag vill lära min hund att sätta nosen på en post-it-lapp så klickar jag exakt när nosspegeln duttar lappen och förstärker. Hinner hunden bita i lappen har jag varit för sen. Hinner hunden äta upp lappen har jag verkligen varit alldeles för sen. Djurtränaren brukar vara lika slut av koncentrationen som djuret av själva träningen så det kan vara fiffigt att ta lite pauser mellan sessionerna.
Slutligen vill jag uppmuntra alla djurägare att belöna mera, det mår vi som människor bra av och det mår djuren bra av och det bästa av allt är att relationen mellan er mår bäst.
Meri Hakkarainen,
Näringsrådgivare FourFriends Sverige
Häng med oss på sociala medier!