Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Känslig hund?

Känslig hund?

Jack russel terrier med bedjande ögon

Diffusa symtom

Känslighet hos hund kan visa sig i olika uttryck och det är alltid jobbigt för hundägare som upplever olika diffusa symptom hos sin fyrbenta vän utan att veta vad som egentligen triggat igång en reaktion. Några vanliga problem kan vara  till exempel en vag klåda, en mage som krånglar med till exempel lös avföring, gasighet, irriterade öron eller tassar som går sönder. Ibland kan det vara så att man kanske har en hundras som är känd för att kunna utveckla reaktioner på grund av att rasen är känsligare än genomsnittet och man som hundägare vill förebygga framtida problem.

Mage och hälsa går hand i hand

Att mage och hälsa går hand i hand känner säkert många redan till, så naturligtvis kan man påverka hundens hälsotillstånd med maten den äter. Är maten näringsmässigt balanserad och komplett kommer din hund ha bra och mycket fina byggstenar att underhålla bland annat sitt immunförsvar med. Det finns så många olika individuella näringsbehov hos hundar och därför har vi tagit fram två nya recept i FourFriends-serien för att ytterligare tillmötesgå speciella behov. (Du hittar länk längst ner på sidan om du vill läsa mer om dessa.)

Detektivarbete

Om hunden har utvecklat en reaktion, kan det vara ett riktigt detektivarbete att hitta vad det är hunden reagerar på. Man kan tänka som så att antingen är det något i hundens miljö, det kan till exempel vara mögel, kvalster och pollen eller till och med mot oss människor. Eller så är det något som finns i maten. Misstänker man näringsämnes-relaterad känslighet så är det alltid mot ett protein och det är egentligen den enklaste överkänsligheten att ta reda på.

Uteslut

Om hunden till exempel har ätit ett foder baserat på kycklingprotein (kött) så väljer man ett recept som är helt utan kycklingprotein. Mitt tips kan vara att till exempel testa ett av våra nya recept med hjortkött. En sak som lätt kan glömmas bort när man vill utreda känslighet är vad man ger som belöning till hunden. Var därför även väldigt noga med att välja tugg, snacks och träningsgodis som är fria från kycklingprotein.

Utvärdering

När hunden sedan har ätit sin nya mat i åtta veckor kan man utvärdera om symptom försvunnit och är den fri från exempelvis klåda så gör man en provokation genom att helt enkelt servera kycklingkött för att se om klådan i det här fallet blossar upp igen. Sen är det bara att undvika allt som innehåller kycklingkött i all hundens framtid. Värre är det om hunden är känslig mot något i miljön, det är inte alltid helt lätt att förändra eller ta bort specifika ämnen i hundens närområde.

Magen krånglar

När matsmältningsapparaten blir påverkad negativt och man kanske upplever att hunden är väldigt gasig i buken eller ofta lider av enklare, oblodiga diarréer kan det vara läge och titta på ett annat mildare recept än det hunden ätit tidigare. Då brukar jag tipsa hundägaren att välja en sammansättning med ris som är en välbeprövad kolhydratkälla och snällt mot en känslig mage. Även fiberkällan kan spela en roll för en bättre tarmhälsa. Med detta i åtanke har vi skapat ett nytt recept med kalkon och ris, som kan vara ett utmärkt alternativ att prova till en krånglig mage.

Kontakta veterinär

Veterinär ska naturligtvis alltid kontaktas vid känslighet som inte vill gå över och om det påverkar hundens vardagsliv negativt. Då behövs en medicinsk utredning och eventuellt symptomdämpande mediciner för att underlätta för vår fyrbenta vän.

Fortfarande funderingar?

Det var några hjälpsamma tips angående temat känslig hund, som är ett brett men intressant område. Har du fortfarande någon fråga som du inte fått svar på angående nämnt tema eller annan fundering,  så är du varmt välkommen att kontakta mig på meri@fourfriends.se eller slå en signal 021-471 72 10

Meri Hakkarainen, näringsrådgivare FourFriends.

Här kan du läsa mer om våra två nya sorter i hundmatsserien.

FourFriends Grain Free Venison och en golden retrieverFourFriends Grain Free Venison och en golden retriever

Dela din FourFriends-bild med oss!

Använder du FourFriends produkter till din hund eller katt?  Tagga oss gärna med #fourfriendssverige i dina bilder på Instagram.

Senaste artiklarna

Katten, en lite jägare

Känslig hund?

’Boosta’ försvaret!

Taggar

Hund

This message is only visible to admins:
Unable to display Facebook posts

Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Type: OAuthException
Code: 190
Subcode: 460
Click here to Troubleshoot.
2020-04-29T12:30:50+02:00