Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Hur ska jag utfodra min arbetande hund?

Hur ska jag utfodra arbetande hund?

jakthund med reflexväst

En hund som står under hård fysisk träning behöver mer energi i sin mat i form av fett som är den bästa energibäraren, men också mer lättsmält protein som är kroppens byggstenar. Ju mer en hund belastar sina muskler desto mer går muskelfibrerna sönder och då behövs det bra byggmaterial att reparera musklerna och göra dem större och starkare för varje träningspass.

Om du märker att det foder som hunden för tillfället äter inte räcker till i energi och du behöver ge mer och mer mat i volym för att tillmötesgå hundens näringsbehov, kan det vara dags att välja ett energirikare recept . Det många inte tänker på är att doseringstabellen på baksidan av säcken är balanserad till den mängd vitaminer och mineraler som receptet har och hunden behöver. Behöver du ge en större volym av maten än vad som rekommenderas, finns det en risk för överdosering av vissa vitaminer och mineraler. Då är det dags att välja ett energitätare foder så att du kan ge en rekommenderad mängd utan att öka i volym. Man brukar säga att plus – minus 20 % av den rekommenderade mängden är ok, men ökar intaget i volym med mer än 25 % så rekommenderas att du väljer ett foder för arbetande hundar med mer kalorier.

Det samma gäller när man trappar ner träningen och plötsligt behöver ge mindre mängd mat så att inte hunden blir tjock. Då finns risk att det blir för lite av vitaminer och mineraler. Byt till en sort som har mindre kalorier så att hunden får känna sig mätt och nöjd på den mängd som står i doseringstabellen.

Vallhund arbetar

Hur ska maten fördelas över dygnet?

Om du vet med dig att hunden kommer gå hårt fysiskt under dagen, så är mitt tips att du ger ca 20 % av den totala dagsgivan på morgonen. Det är inte så bra om hunden bär på mycket mat i mag- och tarmsystem när den är fysiskt aktiv. Ge resten av givan, det vill säga 80 % av maten till kvällen när hunden går till ro och tarmrörelserna lugnar ner sig. Då sker ett effektivare näringsupptag än när hunden är aktiv. Under dagen är det bättre att ge små portioner som mellanmål. Dessa portioner ska helst bestå av rent fett och protein. En näringspasta eller köttkorv  för arbetande hund är ett bra mellanmål, de är rika på kalorier utan att belasta matsäcken med volym samtidigt som det ger hunden en rejäl energikick inför fortsatt arbete.

Hur får jag hunden att dricka ordentligt?

Vatten är a och o för en hund som är i rörelse. En arbetande hund kan behöva upp till 3 gånger mer vätska än när den är normalaktiv. En lågaktiv hund behöver ca 50-60 ml vatten per kroppsvikt och dag. Det innebär att en 30 kg:s hund behöver dricka minst 1,5 liter vatten under ett dygn. Jobbar den hårt ska vätskeintaget ökas till minst 4,5 liter! Ger man torrfoder så innehåller den normalt 10 % vatten så det kan finnas behov av att locka hunden till att dricka. Smaksätt gärna vattnet med något som hunden tycker om och portionera ut vattnet i mindre mängder under dagen. När hunden går till ro ska den naturligtvis ha fri tillgång till friskt vatten. Ett bra tips är också att tillsätta elektolyter via vattnet. Dessa hjälper till att vätskebalansera på ett effektivt sätt på cellulär nivå. Det är som att ge hunden en ”sportdryck”.

Slutligen vill jag önska alla aktiva hundägare en rolig och glädjefylld upplevelse med era arbetande hundar, oavsett vilken sport eller gren din hund får ägna sig åt. Ni har lyckliga hundar!

Meri Hakkarainen, FourFriends

räddningshund

Senaste artiklarna

Taggar

Hund

4 dagar sedan

Fourfriends Sverige

FourFriends Grain Free Lamb har ett så kallat singelprotein-recept med enbart lamm-kött som proteinkälla, vilket gör den utmärkt att använda vid tex eliminationsdieter för att reda ut om det finns någon överkänslighet mot något protein. Lammkött har i alla tider ansetts som en mild proteinkälla och passar även hundar med känslig mage.

Även denna sort innehåller Aloe vera för en god maghälsa, grönläppad mussla för ledhälsa och blåbär som är fullproppad med kraftiga antioxidanter.
... Läs merMinimera

FourFriends Grain Free Lamb har ett så kallat singelprotein-recept med enbart lamm-kött som proteinkälla, vilket gör den utmärkt att använda vid tex eliminationsdieter för att reda ut om det finns någon överkänslighet mot något protein. Lammkött har i alla tider ansetts som en mild proteinkälla och passar även hundar med känslig mage. 

Även denna sort innehåller Aloe vera för en god maghälsa,  grönläppad mussla för ledhälsa och blåbär som är fullproppad med kraftiga antioxidanter.

 

Kommentera på Facebook

Bästa fodret för alla våra hundar! <3

4 dagar sedan

Fourfriends Sverige

Spannmålsfria hundmaten Wild Boar är en av våra populäraste torrfodersorter. Den innehåller till största delen vildsvinskött som har en fin aminosyraprofil, men även lite kalkonkött vilket i kombination ger en smaksensation som många vovvar älskar!

Vi har dessutom toppat receptet med grönläppad mussla, för lederna och blåbär som är fullproppad med kraftiga antioxidanter.

Här kan du läsa mer om Wild Boar: fourfriends.se/produkt/grain-free-wild-boar/
... Läs merMinimera

Spannmålsfria hundmaten Wild Boar är en av våra populäraste torrfodersorter.  Den innehåller till största delen vildsvinskött som har en fin aminosyraprofil, men även lite kalkonkött vilket i kombination ger en smaksensation som många vovvar älskar! 

Vi har dessutom toppat receptet med grönläppad mussla, för lederna och blåbär som är fullproppad med kraftiga antioxidanter. 

Här kan du läsa mer om Wild Boar: https://fourfriends.se/produkt/grain-free-wild-boar/

1 månad sedan

Fourfriends Sverige

... Läs merMinimera

2019-09-26T15:57:05+00:00