
Huden är din hunds största organ och den speglar din hunds välbefinnande. Det ser du enklast genom att titta på pälsens kvalitet som ska vara blank, tättliggande, fungera som hudens skydd och inte lukta illa. Hudens ämnesomsättning från basalmembranet, där hudcellerna bildas, till hornlagret, där hudcellerna ramlar av, tar ungefär 21 – 28 dagar.
Det är rätt häftigt att tänka på hur snabbt hudomsättningen går och att i dessa olika lager av hud ligger hårsäckarna. Till skillnad från oss människor har hundar flera hårstrån som växer från en och samma hårsäck. Hos de flesta hundar består pälsen av underull och täckhår, även om undantag finns.
Vid fällningsperiod, som infaller ungefär två gånger om året, vår och höst, släpper hårsäcken överflödiga strån vilket vi märker i vår hemmiljö. Tikar fäller också i samband med löp samt vid valpning och digivning. Även miljö och temperatur påverkar hundens päls. Hundar som vistas mycket i inomhustemperatur får en något sämre pälskvalitet än hundar som vistas mycket utomhus.
Näringens betydelse för pälsen – bra hundmat ger fin päls
Omega-fettsyror spelar en central roll i hudens och pälsens välmående, därför är det av stor vikt vad hunden äter. Brist på omega i kosten eller att hunden har en störning i sin ämnesomsättning och har svårt att metabolisera fettsyror bidrar till torr och skör päls, samt en onormal fällning.
FourFriends har i torrfoder-serien ett recept speciellt framtaget för hud och päls, Grain Free Salmon. Detta foder innehåller rent laxkött utan biprodukter som enda animaliska proteinkälla. Både laxkött och laxolja är kraftiga källor till omega-fettsyror som har många positiva effekter i kroppen och gör underverk på hud och päls.
Alla FourFriends torrfoder har rent kycklingfett i kombination med kallpressad laxolja som fettkällor, vilket ger mycket hög smältbarhet. Just kallpressningen hjälper till att hålla omega-fettsyrorna intakta, de är annars är känsliga för värme och ljus. Både kycklingfettet och laxoljan är filtrerade vilket innebär att de inte innehåller några proteinrester från kyckling eller lax.
Ibland behövs extra kosttillskott för att boosta upp nivåerna av viktiga näringsämnen och då kan till exempel Aptus Omega Oil, som innehåller en kombination av fisk- och växtoljor (rap-, fisk- och nattljusolja), vara ett utmärkt alternativ. Aptus har även en produkt som heter Biorion (tabletter) som består av aminosyran metionin och biotin (B-vitamin) som direkt hjälper till att stärka hundens ”skal” i form av tassar, klor, hud och päls.
Pälsvård under fällningsperioden – så tar du hand om hundens päls
När hunden fäller är det bra att hjälpa den att bli av med allt löst hår genom borstning, kardning eller kamning beroende på pälsens beskaffenhet. Använd gärna ett spraybalsam så sliter du mindre på pälsen och minskar statisk elektricitet som annars kan bidra till tovor.
Ett bad med djuprengörande schampo hjälper också till att förkorta fällningstiden.
Börja alltid med att borsta igenom pälsen så att den är helt fri från tovor och trassel. En oborstad päls med mycket underull blir nästintill omöjlig att reda ut om tovorna blir blöta, då kan pälsen i värsta fall filta ihop sig i badet.
Väljer du schampoprodukter från Espree är alla så kallade djuprengörande och då är det bra att du schamponerar din hund två gånger i samma bad. Varför? För att den första schamponeringen öppnar upp hårstråets flarn och den andra rengör på djupet från smuts och fett. Skölj pälsen mellan schamponeringarna och använd balsam på alla typer av pälsar, även korthåriga. Balsamet sluter stråets flarn och impregnerar pälsen samt förhindrar att smuts och partiklar tränger ner i hud eller päls. Skölj länge och noga tills vattnet är klart, utan spår av skum. Det kan ta upp till tjugo minuter om pälsen är lång eller rik på underull.
En blöt päls mår bäst av att torkas med en tjock, tvättad frottéhandduk som har en bra uppsugningsförmåga. Gnugga inte pälsen torr, utan krama ur vattnet och blås därefter pälsen torr, gärna med sval luft så att hårstråna inte krusar sig. En päls med väldigt tät underull är extra viktig att torka ordentligt. Undvik att låta hunden torka i starkt solsken en varm och vindstilla dag eftersom det då bildas en väldigt gynnsam miljö för fukteksem.
Ett bad hjälper till att få loss alla gamla hårstrån och ett tips är att använda en sil i avloppet till duschutrymmet så att inte stråna sätter igen hela avloppssystemet.
Lycka till med din hunds fällning!
Häng med oss på sociala medier!