Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Jag vill ha nyhetsbrev om

Det här kan vara anledningen till att din hund fäller mycket päls!

Hund som ligger på golvet bredvid en stor hög med päls

Huden är din hunds största organ och den speglar din hunds välbefinnande. Det ser du enklast genom att titta på pälsens kvalitet som ska vara blank, tättliggande, fungera som hudens skydd och inte lukta illa. Hudens ämnesomsättning från basalmembranet, där hudcellerna bildas, till hornlagret, där hudcellerna ramlar av, tar ungefär 21 – 28 dagar.

Det är rätt häftigt att tänka på hur snabbt hudomsättningen går och att i dessa olika lager av hud ligger hårsäckarna. Till skillnad från oss människor har hundar flera hårstrån som växer från en och samma hårsäck. Hos de flesta hundar består pälsen av underull och täckhår, även om undantag finns.

Vid fällningsperiod, som infaller ungefär två gånger om året, vår och höst, släpper hårsäcken överflödiga strån vilket vi märker i vår hemmiljö. Tikar fäller också i samband med löp samt vid valpning och digivning. Även miljö och temperatur påverkar hundens päls. Hundar som vistas mycket i inomhustemperatur får en något sämre pälskvalitet än hundar som vistas mycket utomhus.

Näringens betydelse för pälsen – bra hundmat ger fin päls

Omega-fettsyror spelar en central roll i hudens och pälsens välmående, därför är det av stor vikt vad hunden äter. Brist på omega i kosten eller att hunden har en störning i sin ämnesomsättning och har svårt att metabolisera fettsyror bidrar till torr och skör päls, samt en onormal fällning.

FourFriends har ett foderrecept, Salmon, speciellt framtaget för hud och päls. Detta är gjort på rent laxkött utan biprodukter. Alla recept i FourFriends har rent kycklingfett med mycket hög smältbarhet, i kombination med kallpressad laxolja. Just kallpressningen hjälper till att hålla omega-fettsyrorna intakta, de är annars är känsliga för värme och ljus. Både kycklingfettet och laxoljan är silade vilket innebär att de inte innehåller protein från kyckling eller lax.

Ibland behövs ett kosttillskott för att boosta upp nivåerna av viktiga näringsämnen och då kan Salmopet laxolja vara ett utmärkt alternativ. Aptus har en produkt som heter Biorion (tabletter) som består av aminosyran metionin och biotin (B-vitamin) som direkt hjälper till att stärka hundens ”skal” i form av tassar, klor, hud och päls.

Pälsvård under fällningsperioden – så tar du hand om hundens päls

När hunden fäller är det bra att hjälpa den att bli av med allt löst hår genom borstning, kardning eller kamning beroende på pälsens beskaffenhet. Använd gärna ett spraybalsam så sliter du mindre på pälsen och minskar statisk elektricitet som annars kan bidra till tovor.

Ett bad hjälper också till att förkorta fällningstiden.

Börja alltid med att borsta igenom pälsen så att den är helt fri från tovor och trassel. En oborstad päls med mycket underull blir nästintill omöjlig att reda ut om tovorna blir blöta, då kan pälsen i värsta fall filta ihop sig i badet.

Väljer du schampoprodukter från Espree  är alla så kallade djuprengörande, därför är det bra att du schamponerar din hund två gånger i samma bad. Den första schamponeringen öppnar upp hårstråets flarn och den andra rengör på djupet från smuts och fett. Skölj pälsen mellan schamponeringarna och använd balsam på alla typer av pälsar, även korthåriga. Balsamet sluter stråets flarn och impregnerar pälsen samt förhindrar att smuts och partiklar tränger ner i hud eller päls. Skölj länge och noga tills vattnet är klart, utan spår av skum. Det kan ta upp till tjugo minuter om pälsen är lång eller rik på underull. 

En blöt päls mår bäst av att torkas med en tjock, tvättad frottéhandduk som har en bra uppsugningsförmåga. Gnugga inte pälsen torr, utan krama ur vattnet och blås därefter pälsen torr, gärna med sval luft så att hårstråna inte krusar sig. En päls med väldigt tät underull är extra viktig att torka ordentligt. Undvik att låta hunden torka i starkt solsken en varm och vindstilla dag eftersom det då bildas en väldigt gynnsam miljö för fukteksem.

Ett bad hjälper till att få loss alla gamla hårstrån och ett tips är att använda en sil i avloppet till duschutrymmet så att inte stråna sätter igen hela avloppssystemet.

Lycka till med din hunds fällning!

Fem produkter som kan hjälpa dig med pälsvård för hunden.

Relaterade artiklar

Hund

Taggar

This message is only visible to admins:
Unable to display Facebook posts

Error: (#12) deprecate_post_aggregated_fields_for_attachement is deprecated for versions v3.3 and higher
Type: OAuthException
Code: 12
Click here to Troubleshoot.
Hundmat grain free salmon
Salmopet Laxolja
Biorion Tabletter
Derma Care Detangler
Hundschampoo - Shampoo & Conditoner in One
2022-04-19T14:04:38+02:00

Dela på sociala medier: