Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Jag vill ha nyhetsbrev om

Det här kan vara anledningen till att din hund fäller mycket päls!

Det här kan vara anledningen till att din hund fäller mycket päls!

Hund som ligger på golvet bredvid en stor hög med päls

Huden är din hunds största organ och den speglar din hunds välbefinnande. Det ser du enklast genom att titta på pälsens kvalitet som ska vara blank, tättliggande, fungera som hudens skydd och inte lukta illa. Hudens ämnesomsättning från basalmembranet, där hudcellerna bildas, till hornlagret, där hudcellerna ramlar av, tar ungefär 21 – 28 dagar.

Det är rätt häftigt att tänka på hur snabbt hudomsättningen går och att i dessa olika lager av hud ligger hårsäckarna. Till skillnad från oss människor har hundar flera hårstrån som växer från en och samma hårsäck. Hos de flesta hundar består pälsen av underull och täckhår, även om undantag finns.

Vid fällningsperiod, som infaller ungefär två gånger om året, vår och höst, släpper hårsäcken överflödiga strån vilket vi märker i vår hemmiljö. Tikar fäller också i samband med löp samt vid valpning och digivning. Även miljö och temperatur påverkar hundens päls. Hundar som vistas mycket i inomhustemperatur får en något sämre pälskvalitet än hundar som vistas mycket utomhus.

Näringens betydelse för pälsen – bra hundmat ger fin päls

Omega-fettsyror spelar en central roll i hudens och pälsens välmående, därför är det av stor vikt vad hunden äter. Brist på omega i kosten eller att hunden har en störning i sin ämnesomsättning och har svårt att metabolisera fettsyror bidrar till torr och skör päls, samt en onormal fällning.

FourFriends har ett foderrecept, Salmon, speciellt framtaget för hud och päls. Detta är gjort på rent laxkött utan biprodukter. Alla recept i FourFriends har rent kycklingfett med mycket hög smältbarhet, i kombination med kallpressad laxolja. Just kallpressningen hjälper till att hålla omega-fettsyrorna intakta, de är annars är känsliga för värme och ljus. Både kycklingfettet och laxoljan är silade vilket innebär att de inte innehåller protein från kyckling eller lax.

Ibland behövs ett kosttillskott för att boosta upp nivåerna av viktiga näringsämnen och då kan till exempel Salmopet laxolja vara ett utmärkt alternativ. Aptus har en produkt som heter Biorion (tabletter) som består av aminosyran metionin och biotin (B-vitamin) som direkt hjälper till att stärka hundens ”skal” i form av tassar, klor, hud och päls.

Pälsvård under fällningsperioden – så tar du hand om hundens päls

När hunden fäller är det bra att hjälpa den att bli av med allt löst hår genom borstning, kardning eller kamning beroende på pälsens beskaffenhet. Använd gärna ett spraybalsam så sliter du mindre på pälsen och minskar statisk elektricitet som annars kan bidra till tovor.

Ett bad hjälper också till att förkorta fällningstiden.

Börja alltid med att borsta igenom pälsen så att den är helt fri från tovor och trassel. En oborstad päls med mycket underull blir nästintill omöjlig att reda ut om tovorna blir blöta, då kan pälsen i värsta fall filta ihop sig i badet.

Väljer du schampoprodukter från Espree  är alla så kallade djuprengörande, därför är det bra att du schamponerar din hund två gånger i samma bad. Den första schamponeringen öppnar upp hårstråets flarn och den andra rengör på djupet från smuts och fett. Skölj pälsen mellan schamponeringarna och använd balsam på alla typer av pälsar, även korthåriga. Balsamet sluter stråets flarn och impregnerar pälsen samt förhindrar att smuts och partiklar tränger ner i hud eller päls. Skölj länge och noga tills vattnet är klart, utan spår av skum. Det kan ta upp till tjugo minuter om pälsen är lång eller rik på underull. 

En blöt päls mår bäst av att torkas med en tjock, tvättad frottéhandduk som har en bra uppsugningsförmåga. Gnugga inte pälsen torr, utan krama ur vattnet och blås därefter pälsen torr, gärna med sval luft så att hårstråna inte krusar sig. En päls med väldigt tät underull är extra viktig att torka ordentligt. Undvik att låta hunden torka i starkt solsken en varm och vindstilla dag eftersom det då bildas en väldigt gynnsam miljö för fukteksem.

Ett bad hjälper till att få loss alla gamla hårstrån och ett tips är att använda en sil i avloppet till duschutrymmet så att inte stråna sätter igen hela avloppssystemet.

Lycka till med din hunds fällning!

Relaterade artiklar

Hund
Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Cover for Fourfriends Sverige
8,201
Fourfriends Sverige

Fourfriends Sverige

Vi älskar hundar & katter! För oss är din väns välmående vår högsta prioritering.

Vi önskar dig en härlig Alla ❤ans Dag och tipsar om ett kärleksfullt godis att ge din hund, Treatos Love Hearts. Ett annat tips👇

Om du har INSTAGRAM, kika in på vårt konto @fourfriendssverige och var med i vår Alla Hjärtans Dag Giveaway med chans att vinna FourFriends hundprodukter värda ca 2000 kr! Dessutom, i kärlekens tecken får vännen du taggar i tävlingsinlägget ett likadant paket! Instagram-giveway:en pågår t.o.m 21/2-2024.

Vill du läsa mer om Treatos Love Hearts? 👉https://fourfriends.se/produkt/treatos-love-hearts/
... Läs merMinimera

2 månader sedan

1 CommentKommentera på Facebook

HEJ. Ni har ett samarbete med Pierre Wahlström som är en aktiv motståndare mot vissa hundraser samt använder sig av OLAGLIGA stackelhalsband, med vassa piggar på insidan, vid hundträning. HUR är detta okej och reko enligt er? För jag tänker att husdjursföretag vill framstå som reko nu för tiden. Ni svarar inte på Instagram, men kanske svarar ni här? Eller behövs ett stort internt krismöte först? 🙂 Det får ni gärna ha men svara på kritiken kring detta. Använder kattsand från er då den är bäst, men kommer definitivt sluta köpa den om ni inte ens svarar på kritiken. Ni bör även avsluta samarbetet.

- Ge mig mitt godis nu!
Trix favorit är Dog Snacks med lamm. Knapriga, lite större godisbitar som är perfekt att ta med på promenaden eller ge som mellanmål.  Innehåller rena, nyttiga ingredienser och passar även den känsliga hunden. 

🌿Fullproppad med naturliga antioxidanter som skyddar cellerna.
🍋pH-neutralt C-vitamin - stärker immunförsvaret. 
🌿Rosmarinextrakt - stimulerar matsmältningen.
🥩Rik på nyttiga omegafettsyror- bidrar till frisk hud och blank päls. 

Läs mer om Dog Snacks hälsogodis här👉 https://fourfriends.se/produkt-kategori/hund/godis-tugg/halsogodis/Image attachmentImage attachment

- Ge mig mitt godis nu!
Trix favorit är Dog Snacks med lamm. Knapriga, lite större godisbitar som är perfekt att ta med på promenaden eller ge som mellanmål. Innehåller rena, nyttiga ingredienser och passar även den känsliga hunden.

🌿Fullproppad med naturliga antioxidanter som skyddar cellerna.
🍋pH-neutralt C-vitamin - stärker immunförsvaret.
🌿Rosmarinextrakt - stimulerar matsmältningen.
🥩Rik på nyttiga omegafettsyror- bidrar till frisk hud och blank päls.

Läs mer om Dog Snacks hälsogodis här👉 fourfriends.se/produkt-kategori/hund/godis-tugg/halsogodis/
... Läs merMinimera

2 månader sedan
2024-03-28T21:20:31+01:00

Dela på sociala medier: