Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Hjälp min hund är kräsen!

Hjälp min hund är kräsen!

Söta valpar äter hundmat ur samma skål.

En av de mindre roliga sakerna man kan upptäcka hos sin valp eller hund är att den har väldigt liten eller ingen aptit alls på mat. När valparna bor hos sin uppfödare och får konkurrens kring maten av syskon är det sällan några problem, men när valpen flyttar till sin nya familj och det inte längre finns någon konkurrens kan problem uppstå. Speciellt om valpen visar ointresse i allmänhet för mat. En liten dipp i aptiten i samband med miljöbyte är sällan några problem, men vad gör man när man upptäcker att valpen inte vill äta sin mat och dessutom går ner i vikt?

Jobba med smaksensationer.

Jag får då och då samtal från förtvivlade hundägare som inte får sin hund att äta mat och min erfarenhet är att det verkar som en del individer saknar den signalsubstans bildningen som ska skickas till hjärnan när magsäcken är tom med budskapet: Gå ut och jaga och skaffa dig ett byte! Jag har varit med om ett fåtal fall där ägaren har blivit tipsad att bjuda på mat och sedan ta bort maten efter ett par minuter om hunden inte vill äta och göra ett nytt försök vid nästa utfodringstid och detta har pågått i flera dagar. I ett fall slutade det med att valpen hamnade hos veterinär för näringsdropp då den led av akut näringsbrist. Förvisso ett extremfall, men det förekommer. Vad gör man då med en sådan hund? Tyvärr kommer ägaren att få jobba med smaksensationer genom hundens hela liv. Försöka hitta goda ”toppingar” som man kan smaksätta fodret med. Tänk bara på att smaksättningen inte överskrider 20 % av det totala näringsintaget så att inte näringsbalansen rubbas mellan alla viktiga aminosyror, fetter, vitaminer och mineraler. Det är sällan någon idé att byta fodermärke om och om igen eftersom det kan leda till känslig mage. En hunds mage och tarmkanal mår bäst av en hyfsat ensidig kost utan tvära kast i protein- och kolhydratsammansättningarna.

Bostonterrier slickar sig nöjd om munnen.

Hur serverar du maten?

Ett annat tips kan vara att man funderar på hur man serverar maten. Finns det minsta uns av jaktlust i hunden kan man sätta fart på maten, till exempel genom att kasta iväg den över ett golv så att hunden får jaga sin mat och förhoppningsvis går till sluthandling genom att ta den i munnen och svälja. En del hundar triggas igång om de får leta efter sin mat på dolda ställen. Man kan prova att sprida ut det i lite högre gräs så att de får använda sitt luktsinne eller gömma det på olika ställen inomhus för att reta nyfikenheten. Det finns även hundar som vill ha sin mat framme jämt så att de kan gå och små-äta när det passar dem. Jag har fått feedback från flera hundägare som har hundar som bara äter på nätterna när alla andra flockmedlemmar sover. Det har jag grubblat på om det kan bero på avsaknad av resursförsvar – jag vet inte, men hunden kanske känner sig tryggare när ingen är där och tittar på.

Var serverar du maten?

Fundera också på placering av matskålen. Står den på ett ställe där hunden känner sig bekväm och trygg för en måltid eller är det mycket spring och rörigt kring matplatsen? Har du ett bra material på skålen? Metallskålar kan ge smak och själv föredrar jag keramikskålar som är lätta att hålla hygieniska så att inte gamla matrester kontaminerar ny mat, till exempel om en plastskål är repig i botten. Även formen på skålen kan spela roll; är den tillräckligt vid, lagom hög, ska den stå på golvet, i en ställning eller till och med på en höjd, typ ett stabilt bord med non-slip underlag?

Hund äter ur hög matskål.

Hormoner kan vara bidragande orsak.

Tiken har sina löp-cykler och reagerar olika starkt på hormonpåslag i de olika stadierna. Till och med väldigt matglada hundar kan fullständigt tappa aptiten, till exempel under den så kallade skendräktigheten. Tänk er då en hanhund som är i närheten av en höglöpande tik – han har något helt annat i huvudet än mat! Så att fundera kring en kastrering i extrem-fallen kan vara en hjälp på vägen eller till och med en lösning.

Slutligen vill jag bara gratulera alla hundägare med matglada hundar – det blir liksom så mycket mer lättdresserat då. Då har man resurser som hunden är motiverad på.

Meri Hakkarainen,
FourFriends näringsrådgivare

Senaste artiklarna

Taggar

Hund

3 dagar sedan

Fourfriends Sverige

Katter älskar kartonger! Missa inte att du och din katt kan tävla på Instagram och vinna mer än 2 månaders förbrukning av kattmat!
.
Som du säkert också känner till så har katter en förkärlek till alla former av kartonger, och precis som @honkenthecat så lägger 9 av 10 katter sig gärna i dem oavsett storlek på katt eller kartong.
.
Nu kan din katt få en alldeles egen ”fourfriends-kattong” att ta i besittning! När du köper någon FourFriends kattmatsprodukt (våt eller torr) hos din butik medföljer en ”kattong”. Följ instruktionerna på botten av ”kattongen” och du är med och tävlar på Instagram om kattmat och kattsand. Lycka till
.
Läs mer om tävlingen på fourfriends.se/kattong . Pågår t.o.m. 30 nov.
.
Fråga efter en "kattong" där du handlar din FourFriends kattmat.
.
.
Tävlingen är inte sponsrad, administrerad eller knuten till Instagram eller Facebook.
.
#fourfriendskattong #fourfriendssverige #kattong #kattilåda #ifitfitsisits #kattmat #tävling #vinnkattmat #katter #kattunge
... Läs merMinimera

1 månad sedan

Fourfriends Sverige

Lördag varje dag!
Hundgodis ska vara nyttigt så att du kan belöna din hund ofta - med nya FourFriends Dog Snacks kan du det!
.
Nyttigt belöningsgodis som 'boostar' din hunds hälsa! Spannmålsfritt och fullproppat med kött & antioxidanter! Knapriga, smakliga góbitar som passar perfekt som belöningsgodis eller som 'mellis-snacks'.
.
.
✔Utan tillsatt socker ✔ph-neutralt C-vitamin ✔Rosmarin & Omega-fettsyror ✔Fem smakvarianter, varav fyra med ett singelproteinrecept! Perfekt även för den känsliga vovven.
.
.
Ute i butik under oktober. Fråga efter FourFriends Dog Snacks hälsogodis där du handlar hundmat och hundgodis.
.
.
Är du nyfiken och vill läsa mer? Klicka på länken👉https://fourfriends.se/produkt-kategori/hund/godis-tugg/halsogodis/
.
... Läs merMinimera

Lördag varje dag! 
Hundgodis ska vara nyttigt så att du kan belöna din hund ofta - med nya FourFriends Dog Snacks kan du det! 
.
Nyttigt belöningsgodis som boostar din hunds hälsa! Spannmålsfritt och fullproppat med kött & antioxidanter! Knapriga, smakliga góbitar som passar perfekt som belöningsgodis eller som mellis-snacks.
.
.
✔Utan tillsatt socker ✔ph-neutralt C-vitamin ✔Rosmarin & Omega-fettsyror ✔Fem smakvarianter, varav fyra med ett singelproteinrecept! Perfekt även för den känsliga vovven.
.
.
Ute i butik under oktober. Fråga efter FourFriends Dog Snacks hälsogodis där du handlar hundmat och hundgodis.
.
.
Är du nyfiken och vill läsa mer? Klicka på länken👉https://fourfriends.se/produkt-kategori/hund/godis-tugg/halsogodis/
.Image attachmentImage attachment
2018-12-11T16:18:03+00:00