Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Är min pälskling för tjock?

Är min hund/katt för tjock?

överviktig hund

Övervikt och fetma ökar bland svenska hundar och katter. Man räknar med att över 30 % av våra husdjur i Sverige lider av övervikt.

Fetma och övervikt beror i de flesta fall på ett för stort intag av kalorier i förhållandet till mängden motion och rörelse, men det kan finnas andra faktorer som påverkar ämnesomsättningen hos djuret som till exempel kastrering. Om din hund eller katt behöver genomgå en kastrering kan det vara fiffigt att mota Olle i grind på ett tidigt stadium och se över energitätheten på maten som djuret äter. Vid kastration brukar normalt ämnesomsättningen gå ner och djuret får ett minskat energibehov, även om inte aktivitetsnivån och motionen minskar. Hos hundar ser man också ofta en förändring i pälskvaliteten genom att den blir tätare och ulligare.

Kontrollera hullet.

Men hur vet man om ens husdjur är för tjock? Ett enkelt knep är stryka längs med revbenen på sidan (se i videoklippet) och då ska man kunna skönja revbenen under huden med fingrarna.

Naturligtvis har olika raser olika kroppsbyggnad och vissa är åt det mer muskulösa hållet medans andra är spensligare i kroppsformen. Tänk rottweiler kontra vinthund eller Ragdoll versus Siames. Är du osäker på hur en hälsosam vikt på ditt djur ska kännas eller se ut kan du alltid rådfråga med din veterinär.

Är det farligt att bära på övervikt?

Ibland kan det uppfattas att det är ”sött” att vara lite rultig, särskilt om det är en valp, men speciellt valpar är i farozonen eftersom de inte har utvecklat sin kropp klart och är extra känsliga i sina leder och ligament.  Sjukdomar till följd av övervikt kan vara problem med leder som belastas för hårt, hjärt- och cirkulationsproblem, leversjukdomar och diabetes samt ett allmänt sämre immunförsvar. Att lederna belastas hårdare är ofta ett smärtsamt tillstånd med molande värk och som kräver vård och medicinering. Att ha en dålig cirkulation i kroppen är heller inte ett trevligt tillstånd för djuret att vara i.

Hur får jag bort ”trivselkilona”?

Hur ska jag få ner min hund eller katt i vikt på ett snällt och effektivt sätt då? Mitt tips ar att börja med att räkna lite på kalori-intaget per dygn och välja kalorisnålare alternativ. Det finns recept som är anpassade för viktminskning och det är lika viktigt att se över vad man belönar med och välja kalorisnåla alternativ till godis. Självklart ska djuret få godbitar för att få känna sig nöjd och glad och er relation blir positiv. Vi får absolut inte plåga hunden eller katten i viktminsknings-processen för tänk om den blir ledsen och deprimerad? Alla förändringar är bäst att göra successivt.

Det är också viktigt att öka mängden motion och det ska ske successivt. Gå inte ut för hårt i början som kan leda till muskelvärk och andningssvårigheter om hunden eller katten inte är van vid att röra sig. Ett utmärkt sätt att öka motionen är att leka mera. De flesta hundar gillar att jaga efter bollar eller bita i en kamptrasa för att få rycka och ruska emot och då använder de sina muskler. Alla katter är jägare till sin natur så sätt fart på katten med roliga leksaker som katten får springa efter. Du kanske till och med får en apportör av din katt som självmant kommer med leksaken för att du ska kasta den igen. Kattvippor brukar också sätta fart på den lataste individen eller en laserpekare som du retas med framför katten på golvet eller väggen, men var noga med att aldrig peka direkt på katten (funkar faktiskt lika bra på en hund).

En viktminskning får inte gå för fort för det kan belasta de inre organen på ett negativt sätt. En lagom viktminskningstakt är 2 % av den totala kroppsvikten per vecka så det är oerhört viktigt att väga djuret med jämna mellanrum. Nu för tiden har de flesta djuraffären en speciell djurvåg man får låna eller så ställer du dig själv på vågen hemma. Först med djuret i famn och sedan själv, utan djur så är det bara att räkna ut mellanskillnaden.

Slutligen vill jag bara säga: Älska inte ihjäl din hund eller katt! Det är vårt ansvar som djurägare att hålla våra vänner i god fysisk vigör och i och med det så får vi själva några slängar av sleven 😉 (motion).

Meri Hakkarainen

FourFriends näringsrådgivare

Senaste artiklarna

Taggar

Hund

3 dagar sedan

Fourfriends Sverige

Katter älskar kartonger! Missa inte att du och din katt kan tävla på Instagram och vinna mer än 2 månaders förbrukning av kattmat!
.
Som du säkert också känner till så har katter en förkärlek till alla former av kartonger, och precis som @honkenthecat så lägger 9 av 10 katter sig gärna i dem oavsett storlek på katt eller kartong.
.
Nu kan din katt få en alldeles egen ”fourfriends-kattong” att ta i besittning! När du köper någon FourFriends kattmatsprodukt (våt eller torr) hos din butik medföljer en ”kattong”. Följ instruktionerna på botten av ”kattongen” och du är med och tävlar på Instagram om kattmat och kattsand. Lycka till
.
Läs mer om tävlingen på fourfriends.se/kattong . Pågår t.o.m. 30 nov.
.
Fråga efter en "kattong" där du handlar din FourFriends kattmat.
.
.
Tävlingen är inte sponsrad, administrerad eller knuten till Instagram eller Facebook.
.
#fourfriendskattong #fourfriendssverige #kattong #kattilåda #ifitfitsisits #kattmat #tävling #vinnkattmat #katter #kattunge
... Läs merMinimera

1 månad sedan

Fourfriends Sverige

Lördag varje dag!
Hundgodis ska vara nyttigt så att du kan belöna din hund ofta - med nya FourFriends Dog Snacks kan du det!
.
Nyttigt belöningsgodis som 'boostar' din hunds hälsa! Spannmålsfritt och fullproppat med kött & antioxidanter! Knapriga, smakliga góbitar som passar perfekt som belöningsgodis eller som 'mellis-snacks'.
.
.
✔Utan tillsatt socker ✔ph-neutralt C-vitamin ✔Rosmarin & Omega-fettsyror ✔Fem smakvarianter, varav fyra med ett singelproteinrecept! Perfekt även för den känsliga vovven.
.
.
Ute i butik under oktober. Fråga efter FourFriends Dog Snacks hälsogodis där du handlar hundmat och hundgodis.
.
.
Är du nyfiken och vill läsa mer? Klicka på länken👉https://fourfriends.se/produkt-kategori/hund/godis-tugg/halsogodis/
.
... Läs merMinimera

Lördag varje dag! 
Hundgodis ska vara nyttigt så att du kan belöna din hund ofta - med nya FourFriends Dog Snacks kan du det! 
.
Nyttigt belöningsgodis som boostar din hunds hälsa! Spannmålsfritt och fullproppat med kött & antioxidanter! Knapriga, smakliga góbitar som passar perfekt som belöningsgodis eller som mellis-snacks.
.
.
✔Utan tillsatt socker ✔ph-neutralt C-vitamin ✔Rosmarin & Omega-fettsyror ✔Fem smakvarianter, varav fyra med ett singelproteinrecept! Perfekt även för den känsliga vovven.
.
.
Ute i butik under oktober. Fråga efter FourFriends Dog Snacks hälsogodis där du handlar hundmat och hundgodis.
.
.
Är du nyfiken och vill läsa mer? Klicka på länken👉https://fourfriends.se/produkt-kategori/hund/godis-tugg/halsogodis/
.Image attachmentImage attachment
2019-01-29T09:54:23+00:00