Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Jag vill ha nyhetsbrev om

Allt om katten – ursprung och näringsbehov

Allt om katten – ursprung och näringsbehov

Kattsand hälls i en kattlåda

Av alla köttätare på jorden, så är det faktiskt kattdjuren som är de mest specialiserade. De befinner sig överst i näringspyramiden och är utpräglat karnivora, vilket betyder att de aldrig skulle överleva på en vegetabilisk kost. Det är bara kött som kan tillgodose kattens speciella näringsbehov. Katten har under sin evolution utvecklat ett matsmältningssystem som kan hantera en diet rik på fett och proteiner, men med mycket få kolhydrater. Därför har katten en kort matsmältningskanal och mycket högt energibehov. Ta till exempel en vuxen hund, vars behov av protein sjunker till en tredjedel av vad den behöver som växande valp. Så är det inte för katter. En vuxen katts proteinbehov är nästan lika stort som hos den växande ungen, eftersom ämnesomsättningen hos den vuxna katten fortsätter att vara hög.

Kattens ursprung

Din spinnande, keliga tamkatt har sitt ursprung från den afrikanska, skygga vildkatten (Felis silvestris lybica) som är ett riktigt rovdjur. Kvarlevor av tamkatter har hittats runt egyptiska bosättningar från 4.000 f Kr och man kan anta att det är någon gång då domesticeringen av vildkatten har börjat. Båda parter har kunnat dra nytta av varandra. Katten har haft skydd i byarna med god tillgång till mat i sädesmagasinen. Människan har fått hjälp med att hålla matförråden fria från råttor och möss. Så småningom kom katten närmare oss människor och flyttade in i våra hem.

Kattens afrikanska ursprung och dess överlevnadsförmåga i varma klimat märks fortfarande hos våra tamkatter. Katten har en dåligt utvecklad törstreflex och dess njurar kan producera högkoncentrerad urin som gör att den kan spara vätska. Kött innehåller mycket vatten, över 70 % och vildkatter kan överleva utan att behöva dricka särskilt ofta. När katten äter torrfoder är det mycket viktigt att den har tillgång till friskt, rent vatten. Den behöver dricka ca två dl per dag, annars kan den få problem med urinsten eftersom urinen blir för koncentrerat och salter kan kristalliseras till så kallade urinstenar. Placera gärna ut flera vattenskålar i hemmet, så blir katten ”påmind” om att dricka.

Tänk på att mjölk inte är vätska för katter, utan näring. En del katter tål inte mjölk då de mer eller mindre saknar ett enzym i tarmen, som har till uppgift att bryta ner laktos. De får då problem med diarré och kraftiga gaser.

Kattsand hälls i en kattlåda

Kattungens näringsbehov

Katter diar sina ungar från födseln och framåt, precis som andra däggdjur. Men katthonorna stöter inte bort sina ungar vid en viss speciell ålder som till exempel hundarna gör. När ungarna slutar dia varierar från unge till unge och är väldigt individuellt. Kattungar diar ofta parallellt med att de äter fast föda under en längre tid. Det är viktigt att de har ett väl sammansatt foder av hög kvalitet. I vanligt foder för vuxna, är det för lite mineraler och proteiner för en växande unge. Därför behöver de utfodras med mat för kattungar till ca ett års ålder. Kattungens magsäck är mindre än huvudet och den är oförmögen att äta den mängd den behöver på bara ett par mål. De vill äta lite och ofta istället för att magen ska må bra.

Katten, en känslig varelse

Katter har en mycket nedsatt förmåga att avlägsna gifter och andra farliga ämnen ur sin kropp. Det betyder att även harmlösa mediciner som till exempel vanliga värktabletter till människor är mycket giftiga för katten. Vissa konserveringsmedel, som ofta förekommer i mat för människor, kan också vara farliga. Ännu en anledning till varför man inte ska ge katten av vår egen mat – förutom risken med näringsbrist på grund av fel sammansättning av proteiner, fetter och kolhydrater.

Meri Hakkarainen, näringsrådgivare FourFriends

Klicka på bilderna nedan för att läsa mer om vår kattmat.

Relaterade artiklar

Hund

Taggar

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Cover for Fourfriends Sverige
8,187
Fourfriends Sverige

Fourfriends Sverige

Vi älskar hundar & katter! För oss är din väns välmående vår högsta prioritering.

Vi önskar dig en härlig Alla ❤ans Dag och tipsar om ett kärleksfullt godis att ge din hund, Treatos Love Hearts. Ett annat tips👇

Om du har INSTAGRAM, kika in på vårt konto @fourfriendssverige och var med i vår Alla Hjärtans Dag Giveaway med chans att vinna FourFriends hundprodukter värda ca 2000 kr! Dessutom, i kärlekens tecken får vännen du taggar i tävlingsinlägget ett likadant paket! Instagram-giveway:en pågår t.o.m 21/2-2024.

Vill du läsa mer om Treatos Love Hearts? 👉https://fourfriends.se/produkt/treatos-love-hearts/
... Läs merMinimera

2 veckor sedan
- Ge mig mitt godis nu!
Trix favorit är Dog Snacks med lamm. Knapriga, lite större godisbitar som är perfekt att ta med på promenaden eller ge som mellanmål.  Innehåller rena, nyttiga ingredienser och passar även den känsliga hunden. 

🌿Fullproppad med naturliga antioxidanter som skyddar cellerna.
🍋pH-neutralt C-vitamin - stärker immunförsvaret. 
🌿Rosmarinextrakt - stimulerar matsmältningen.
🥩Rik på nyttiga omegafettsyror- bidrar till frisk hud och blank päls. 

Läs mer om Dog Snacks hälsogodis här👉 https://fourfriends.se/produkt-kategori/hund/godis-tugg/halsogodis/Image attachmentImage attachment

- Ge mig mitt godis nu!
Trix favorit är Dog Snacks med lamm. Knapriga, lite större godisbitar som är perfekt att ta med på promenaden eller ge som mellanmål. Innehåller rena, nyttiga ingredienser och passar även den känsliga hunden.

🌿Fullproppad med naturliga antioxidanter som skyddar cellerna.
🍋pH-neutralt C-vitamin - stärker immunförsvaret.
🌿Rosmarinextrakt - stimulerar matsmältningen.
🥩Rik på nyttiga omegafettsyror- bidrar till frisk hud och blank päls.

Läs mer om Dog Snacks hälsogodis här👉 fourfriends.se/produkt-kategori/hund/godis-tugg/halsogodis/
... Läs merMinimera

2 veckor sedan
2021-10-12T15:59:36+02:00

Dela på sociala medier: